Ali se moram na nova očala navaditi?

Na vsak pripomoček se je treba najprej navaditi in očala, ki posegajo v vaše dojemanje zunanjega sveta, seveda niso izjema.

navaditi se na očalaKo dobite nova očala, bo ostrina vida načeloma takoj dobra. Včasih, zlasti če gre za povečanje »plus« dioptrije ali zmanjšanje »minusa« pri mlajših ljudeh, se lahko zgodi, da bodo oči potrebovale tudi do nekaj dni, da »popustijo« akomodacijo. Vid se bo na daleč šele tedaj razjasnil.

Pri različni dioptriji za desno in levo oko, zlasti pa pri na novo povečani razliki med njima, se vam lahko zgodi, da boste potrebovali nekaj časa, da se privadite na drugačno prostorsko predstavo in nekoliko manj ugodne pogoje za sočasno gledanje obeh očes. K sreči se na te, na nek način neugodne razmere, možgani večinoma v nekaj dneh prilagodijo in težav ni več.

Pri novi ali spremenjeni korekciji astigmatizma – pri »cilindričnih steklih«, je lahko začetnih težav kar nekaj: Od nekoliko nagnjenih robov mize in časopisa, do »nepravokotnih« pravih kotov, včasih tudi visečih stopnic itd. Vedeti moramo, da nam cilindrična stekla korigirajo sliko očesa v posameznih ravninah različno in s tem nekoliko spremenijo obliko prostora ali predmeta, ki ga gledamo. To popačenje je dejansko precej majhno, vendar ga naša zavest lahko dojema kot grob prekršek nad njeno razlago geometrije okolice. Tako so nova cilindrična očala lahko nekaj dni nekoliko moteča, ne da bi šlo pri tem za kakršnokoli napako. Če pa očala motijo še po več tednih, je včasih potrebno stekla zamenjati za takšna z nekoliko manj cilindra, ob tem pa plačamo ceno kompromisa: vid ne bo mogel biti več tako oster.

Posebno poglavje so progresivna stekla. Na njih se nekateri privajajo še nekoliko dlje, saj so sestavljena iz področij različnih dioptrij – za daljavo, bližino, ter tistih vmes. Ta stekla omogočajo hkrati oster vid na vse razdalje, pod pogojem, da izberemo pravilen kot pogleda. Izbira naklona pogleda večini ljudi že po nekaj dneh ne dela nikakršnih težav in se vrši povsem nezavedno. Če ima stranka težave s privajanjem, ji optik lahko z dodatnimi napotki priskoči na pomoč.

Naloga optika je med drugim, da vaša nova očala pravilno nastavi na obraz. Nekatera novejša stekla, posebno še progresivna so na to tako občutljiva, da je potrebno ob prevzemu očal še enkrat natančno preveriti vse parametre. Če boste očala z modernimi, kvalitetnimi stekli nosili postrani ali na koncu nosu, od njih ne morete pričakovati prav dobre slike.